> WERKEN IN HET BUITENLAND

“Ik zie nog elke dag schepen van Holland America Line”

Hoe wordt een Nederlander adjunct-havenmeester in de grootste haven van Canada? Via omzwervingen over de hele wereld, zo blijkt uit het verhaal van Egge Kloosterboer. Er is een duidelijke rode draad: de scheepvaart.

Egge Kloosterboer (59) woont met zijn vrouw en hun twee kinderen aan de rand van Vancouver. Hij wijst achter zich: “Als we daar omhooggaan, zitten we in de bossen. Als we die kant op rijden, staan we in het centrum”, wijst hij de andere kant op. “De bergen zijn vlakbij. In de winter sta ik binnen vijftien minuten op de skipiste. In de zomer picknicken we graag op het strand. Daar zijn we binnen tien ­minuten.”

Hoewel de naam Egge Kloosterboer zo Nederlands klinkt als het maar kan, is Egge officieel Canadees. Sinds 2006, het jaar waarin hij trouwde met zijn ­Canadese vrouw en zich uitschreef in Nederland. Ze wonen in Vancouver, waar Egge werkt als adjunct-havenmeester.

Geweldige stad Egge zit al zijn hele werkende leven in de schepen, op allerlei manieren. Maar de start was lastig. Toen hij in 1989 van de Zeevaartschool kwam, was er bijna geen werk te vinden in de scheepvaart. “Ik kreeg een kort contract bij Redwise, onder andere voor een reisje op een sleepboot. Daarna werd ik aangenomen als stuurman bij Holland America Line. We kwamen in de zomer elke week in Vancouver. Ik vond het meteen al een geweldige stad.”

Na vier jaar varen stapte Egge over naar een walfunctie, bij Seatrade in Antwerpen. Hoewel hij aan wal werkte, was hij voor zijn baan als trademanager nog altijd veel onderweg. “Ik was sowieso veel op reis, want privé ging ik vaak backpacken naar allerlei uithoeken van de wereld.”

Altijd onderweg Toen Egge voor zijn werk naar Seattle moest, besloot hij ook Vancouver te bezoeken. Dat was een busrit van 2,5 uur. “Ik sprak af met een Canadese die ik in Costa Rica had ontmoet op een van mijn backpackreizen. Zij woonde in Vancouver. Het was leuk om haar weer te zien. En de stad ook. Ik was er al tien jaar niet meer geweest.”

In de jaren daarna houden ze contact, en dat groeit uit tot een relatie. Ze besluiten te gaan samenwonen in Vancouver. Een no-brainer, zegt Egge. “Zij is Canadese en wilde graag in ­Vancouver blijven. Voor mij was Vancouver altijd al de mooiste stad waar ik was geweest. Ik voelde me vanaf dag één thuis in Vancouver en in Canada.” Hoewel ze in theorie samenwonen in Vancouver, is Egge in die jaren nog steeds veel onderweg. “Ik zeg altijd: ik ben langzaam geëmigreerd.”

Avontuurlijk In die periode is Egge als zelfstandige actief in het jachttransport. Eerst met Seatrade, maar al snel transporteren hij en zijn compagnon grote plezierjachten tussen het Middellandse Zeegebied en Florida in Amerika. Daarvoor charteren ze zware-ladingschepen. “De commerciële activiteiten, zoals bevrachting, deed ik vanuit Vancouver.

“Ik werk nu op de plek waar ik aan het begin van mijn carrière aankwam met de SS Rotterdam”

Daarna ging ik een paar weken naar ons kantoor in Fort Lauderdale in Florida om het laden voor te bereiden. Na het laden vloog ik via Vancouver naar de loshaven in Italië. Ik had ook nog een woning in Breda, mijn Europese thuisbasis. Ik was dus heel veel onderweg. Uiteindelijk ging ik vanuit Vancouver werken voor Dockwise Yacht Transport in Fort ­Lauderdale. Al was dat een stuk ­rustiger, het jachttransport was een avontuurlijke tijd.”

Adjunct-havenmeester Zo’n tien jaar nadat Egge trouwt met zijn vriendin, begint hij het vele reizen steeds zwaarder te vinden. Bij toeval ziet zijn vrouw een vacature: een ­functie als adjunct-­havenmeester bij de ­havenautoriteit van Vancouver. Hij ­solliciteert en wordt aangenomen. Een heel leuke baan, zegt hij. “Vancouver is de grootste haven van Canada en de op drie na grootste van Noord-Amerika. We hebben onder andere cruiseschepen, olietankers, containerschepen en heel veel bulk, zoals graan. Canada produceert veel graan, dat gaat voornamelijk naar Azië. Ik zorg dat de schepen veilig naar binnen en naar buiten varen.”

Prachtig werk Egges werk is een combinatie van beleid, commercie en ­uitvoering. Het beleidsdeel gaat over de regels die Egge en zijn team opstellen. Aan die regels moeten de schepen zich houden. “Bij de brug naar de olieterminal staat bijvoorbeeld heel veel stroming. Schepen mogen alleen onder die brug door bij slack water, als er geen ­stroming is. ­Tegelijkertijd zit aan elke beslissing een commerciële kant. De kosten zijn enorm als ik een schip een paar uur moet laten wachten voordat het kan ­laden aan de terminal. Ondertussen zijn we natuurlijk de hele dag bezig met de operatie, dat is uitvoerend en vrij technisch. Zijn er problemen? Gaat het waaien? Moeten we sleep­boten gebruiken? Ik heb heel veel ­contact met loodsen. We zijn de hele dag bezig om te zorgen dat de schepen in Vancouver zo efficiënt mogelijk naar binnen en naar buiten kunnen. Het is prachtig werk. Het is een combinatie van alles dat ik mijn hele leven heb gedaan.”

Bijzonder Hoewel Egge nog steeds veel plezier beleeft aan zijn werk, is hij al voorzichtig aan het nadenken over zijn pensioen. Een deel daarvan heeft hij opgebouwd bij het Bedrijfs-pensioenfonds voor de Koopvaardij, toen hij bij Holland America Line voer. Een ander deel van zijn pensioen staat in België van zijn dienstjaren bij Seatrade. Het grootste deel van zijn pensioen bouwde hij op in Canada. “Omdat mijn pensioen overal verspreid staat, ben ik vroeg begonnen om dat uit te zoeken. Het duurde even voordat ik de juiste apps had, zoals DigiD, om toegang te krijgen.”

Eigen verantwoordelijkheid Nederlandse pensioenfondsen beleggen het pensioengeld van hun deelnemers. Dat doen beleggingsexperts. In Canada werkt dat heel anders. “Ik heb een eigen pensioenrekening via mijn werk. Ik kan via een app precies zien wat de waarde is, vandaag, op dit moment. Ik investeer dat geld in aandelen. De beleggingswinst is belastingvrij. Ik kan zelf bepalen met hoeveel risico ik beleg en waarin. Het pensioenfonds voert dat vervolgens uit. Je kunt zelf je pensioendatum bepalen en hoeveel geld je jaarlijks uit het fonds haalt. Daar betaal je dan belasting over, dus je kan dat goed zelf plannen. Maar als je slecht investeert of je haalt alles eruit voor een reis en je hebt daarna geen geld meer voor je pensioen, dan heb je pech. Dat is je eigen verantwoordelijkheid. Zo gaat dat in Canada. Je bent veel meer op jezelf aangewezen dan in Nederland.”

Cirkel Voorlopig blijft Egge nog lekker aan het werk in de haven. Zijn kantoor zit in de cruiseterminal. “Ik werk nu op de plek waar ik aan het begin van mijn carrière aankwam met de ss Rotterdam. Tussen april en september leggen hier bijna elke dag schepen aan van Holland America Line. Dus ik zie ze nog heel vaak, maar dan als havenmeester. Dat is en blijft bijzonder. De cirkel is rond.” ←