> DOSSIER NIEUW PENSIOEN

Hier leest u (bijna) alles over de nieuwe regels voor pensioen

In 2023 is de Wet toekomst pensioenen ingegaan. Dat betekent dat er nieuwe regels zijn voor pensioen. Ook voor u. Bpf Koopvaardij wil op 1 januari 2026 overstappen naar de nieuwe regels. In dit dossier leest u er (bijna) alles over.

Belangrijke afspraken

Dit zijn de zeven belangrijkste afspraken over de nieuwe pen­sioenregels voor iedereen die pensioen opbouwt, opbouwde of ontvangt van Bpf Koopvaardij:

1 Onze pensioenregeling is klaar voor de toekomst De regels voor pensioen werkten jarenlang goed. Maar dat is veranderd. Mensen worden steeds ouder en blijven niet meer hun hele loopbaan bij dezelfde werkgever. Gaat het goed met de economie? Dan kunnen de pensioenen soms toch niet omhoog. Dat voelt oneerlijk. Daarom wordt het pensioen­stelsel vernieuwd. We behouden wat goed is. Zo kan de pen­sioenregeling in de toekomst op een goede manier worden uitgevoerd. Bpf Koopvaardij wil de nieuwe pensioen­regeling vanaf 1 januari 2026 uitvoeren. De regeling zoals die er nu is, stopt dan.

2 De nieuwe regeling is een solidaire premieregeling

Bij de nieuwe pensioenregeling is gekozen voor een solidaire premieregeling. In deze regeling betaalt u een premie voor uw persoonlijke pensioen. Risico’s delen we nog steeds gezamenlijk. In de nieuwe regeling kunnen de pensioenen sneller omhoog als het goed gaat. Gaat het slechter met de economie? Dan kunnen de pensioenen ook eerder dalen. Dit proberen we ­natuurlijk zoveel mogelijk te voorkomen. We hebben een wettelijk verplichte buffer. Die noemen we de solidariteitsreserve. In goede tijden bouwen we de buffer op, zodat we in slechtere tijden een daling van de pensioenuitkeringen kunnen opvangen of verzachten.

3 Een stabiel pensioen voor nu en straks

U ontvangt in de nieuwe regeling nog steeds pensioen zo lang u leeft, hoe oud u ook wordt. In de pensioenregeling zoals die nu is, zijn afspraken gemaakt over de hoogte van uw pensioen. In de nieuwe regeling gelden andere afspraken. Deze afspraken gaan over hoeveel geld (premie) u en uw werkgever inleggen. Wij beleggen deze premie voor u. Goed om te weten: hoe dichter u bij uw pensioendatum komt, hoe minder risico we nemen met de beleggingen voor uw pensioen. Hierdoor wordt uw pensioen stabieler. De kans op verlaging van uw pensioen is daardoor ook klein.

4 Uw opgebouwde pensioen gaat mee naar de nieuwe regeling

Het pensioen dat u heeft opgebouwd in de pensioenregeling die nu geldt, zetten we om naar een pensioen in de nieuwe pensioenregeling. Dit geldt ook voor de pensioenen die we al uitbetalen. We rekenen nauwkeurig uit wat de waarde is van uw pensioen. Die waarde gaat mee naar de nieuwe pensioenregeling. In het laatste kwartaal van 2025 ontvangt u van ons een eerste berekening.

5 Pensioen beweegt mee met de economie, maar wordt stabieler voor ouderen

In de nieuwe regeling beleggen wij uw premie. De rendementen (opbrengsten) zorgen ervoor dat uw pensioen groeit. Door de nieuwe regels kan uw pensioen sneller omhoog als het economisch goed gaat. In slechtere tijden kan het ook omlaag gaan. Dit soort bewegingen zullen wel minder groot zijn als u (bijna) met pensioen bent. Daar is een belangrijke reden voor: jongere werknemers hebben meer tijd om eventuele tegenvallers in de beleggingen op te vangen dan oudere werknemers of gepensioneerden. We beleggen op verschillende manieren. Als de aandelenmarkten flink dalen, is het effect daarvan op uw pensioen dus maar klein. Hoe dichter u bij uw pensioenleeftijd komt, hoe minder risico we nemen met de beleggingen voor uw pensioen. Goed om te ­weten: zoals het pensioenfonds er nu financieel voor staat, kunnen we bij de overgang direct de buffer voor tegenvallers vullen. Als u met pensioen bent, blijft u dus direct beschermd voor ­tegenvallers, net als nu.

Wat goed is, houden we bij de nieuwe regels voor pensioen

  • U blijft pensioen opbouwen via uw werkgever bij Bpf Koopvaardij.
  • De standaard pensioenleeftijd blijft 67 jaar.
  • De ingangsdatum van uw pensioen blijft flexibel.
  • Vanaf het moment dat u uw pensioen laat ingaan, ontvangt u levenslang een pensioen.
  • Er is een pensioen voor uw partner en kinderen als u overlijdt.
  • U blijft dezelfde pensioenkeuzes houden als u met pensioen gaat.
  • We blijven risico’s met elkaar delen.
Zie de voorbeeldberekeningen hieronder

6 Pensioen voor uw partner als u overlijdt

U denkt er misschien liever niet over na, maar stel dat u overlijdt. Dan wilt u dat uw partner zich financieel kan redden. Hiervoor hebben wij partnerpensioen in onze pensioen­regeling. Uw partner ontvangt dit partnerpensioen elke maand ná uw overlijden.

Overlijdt u vóór uw pensioendatum?

Dan ontvangt uw partner levenslang 25 procent van het salaris waarover u pensioen opbouwt. Dit geldt alleen zolang u bij een Koopvaardijwerkgever werkt. Gaat u uit dienst en overlijdt u daarna? Dan ontvangt uw partner geen partnerpensioen van ons. Uw partner ontvangt dit mogelijk wel via de pen­sioenregeling van uw nieuwe werkgever.

Overlijdt u ná uw pensioendatum?

Dan ontvangt uw partner partnerpen­sioen. Dit is in principe 70 procent van het ouderdomspensioen dat u op dat moment ontvangt. Als u met pensioen gaat, kunnen uw partner en u ook kiezen voor een andere verdeling. Bijvoorbeeld minder partnerpensioen voor uw partner en meer pensioen voor uzelf.

Heeft u in de huidige regeling al een ­partnerpensioen opgebouwd?

Dat pensioen blijft staan voor uw ­partner en gaat mee naar de nieuwe regeling. Ook als de nieuwe pensioen­regeling straks ingaat. Het maakt daarbij niet uit of u nog pensioen opbouwt, met pensioen bent, of niet meer in de Koopvaardij werkt. Uw partner ontvangt bij uw overlijden dit opgebouwde partnerpensioen.

Wilt u meer weten over het partnerpensioen? Kijk dan op deze pagina.

7 Pensioen voor uw kinderen als u overlijdt

Heeft u kinderen? Dan ontvangen zij mogelijk een pensioen van Bpf Koopvaardij als u overlijdt. Dit heet ­wezenpensioen. Hieronder leest u wat zij ontvangen en wanneer zij er recht op hebben.

Overlijdt u vóór uw pensioendatum?

Uw kinderen ontvangen tot hun 25e ­verjaardag 10 procent van het salaris waarover u pensioen opbouwt. Dit geldt alleen als u bij een Koopvaardijwerkgever werkt. Gaat u uit dienst en overlijdt u daarna? Dan ontvangen uw kinderen geen wezenpensioen van ons. Mogelijk ontvangen zij dit via de pensioenregeling van uw nieuwe werkgever.

Heeft u in de huidige regeling al wezenpensioen opgebouwd?

Dat pensioen blijft staan voor uw kinderen. Ook als de nieuwe pensioenregeling straks ingaat. Het maakt daarbij niet uit of u nog pensioen opbouwt, of niet meer in de Koopvaardij werkt. Als u al met pensioen bent, is dit het pen­sioen dat uw kind of kinderen ontvangen na uw overlijden. Ook dit deel van het wezenpensioen ontvangen zij tot ze 25 jaar zijn.

Deze drie afspraken

gelden daarnaast

voor iedereen die

pensioen opbouwt bij

Bpf Koopvaardij:

1 U en uw werkgever betalen samen voor uw pensioen

Iedere maand betalen u en uw werk­gever geld (premie) voor uw pensioen en het pensioen voor uw nabestaanden. Dit blijft in de nieuwe pensioenregeling zo. De premie blijft hetzelfde en is 25,9 procent van het salaris waarover u pen­sioen opbouwt. U en uw werkgever betalen ieder de helft van de premie.

2 Ook als u arbeidsongeschikt raakt, bouwt u pensioen op

Raakt u gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt? Dan blijft u in de nieuwe pensioenregeling pensioen opbouwen. Dit noemen we premievrij pensioen opbouwen. Hoeveel u ­premievrij kunt opbouwen, hangt af van de mate waarin u arbeidsongeschikt bent.

3 U ontvangt mogelijk een vergoeding bij het omzetten van het pensioen

Bij de overgang naar de nieuwe pensioenregeling kijken we goed naar de gevolgen. Bouwt u (premievrij) pensioen op en gaat uw verwachte pensioen in de nieuwe regeling erop achteruit? Dan ontvangt u mogelijk eenmalig een vergoeding om de nadelen weg te nemen (compensatie). Of de vergoeding mogelijk is, hangt af van het vermogen dat we op 31 december 2025 in kas hebben. Kan het? Dan voegen we dit toe aan het pensioenvermogen van iedereen die er recht op heeft.

Stap voor stap naar het nieuwe pensioen

Hier ziet u welke stappen we nog gaan zetten om te komen tot de nieuwe pensioenregeling. Eerdere stappen kunt u terugvinden op www.koopvaardij.nl/nieuw-pensioenstelsel/tijdlijn

3e en 4e kwartaal 2025

Toezichthouders beoordelen onze plannen

De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) beoordelen onze plannen voor de uitvoering van de nieuwe pensioenregeling. Ook beoordelen ze hoe we u hierover informeren. DNB en AFM helpen alle pensioenfondsen in Nederland bij een zorgvuldige overstap.

3e kwartaal 2025

Voorbeeldbedragen

U bent waarschijnlijk benieuwd hoe uw pensioen er straks uitziet. Daarom hebben we rekenvoorbeelden gemaakt: het pensioen van nu en het pensioen van straks naast elkaar. U vindt deze voorbeelden hieronder en op www.koopvaardij.nl/3stappen.

3e kwartaal 2025

Voorlopige berekening

U ontvangt een overzicht van ons. Hierin ziet u een schatting van uw pensioen vanaf 1 januari 2026. Ook ziet u wat de verwachte hoogte is van het pensioen voor uw partner en/of kinderen. Let op: het gaat om voorlopige bedragen.

1e helft 2026

Omzetting pensioen

We verwachten dat alle pensioenen vanaf 1 januari 2026 worden omgezet naar de nieuwe pensioenregeling. Uw persoonlijke pensioen is dan nog niet zichtbaar in Mijn Koopvaardij. We zetten alle bedragen zorgvuldig om en controleren deze goed. Dat kost tijd. Dit betekent dat de pensioenen op 1 januari 2026 nog niet direct omgezet zijn, maar wel omgezet zullen worden.

1e en 2e kwartaal 2026

Definitieve berekening

We verwachten dat alle pensioenen vanaf 1 anuari 2026 worden omgezet naar de nieuwe pensioenregeling. Uw persoonlijke pensioen is dan nog niet zichtbaar in Mijn Koopvaardij. We zetten alle bedragen zorgvuldig om en controleren deze goed. Dat kost tijd. Dit betekent dat de pensioenen op 1 januari 2026 nog niet direct omgezet zijn, maar wel omgezet zullen worden.

Voorbeeldberekeningen van het nieuwe pensioen

We verwachten dat alle pensioenen vanaf 1 januari 2026 worden omgezet naar de nieuwe regeling. Voor u is natuurlijk de belangrijkste vraag: hoe hoog wordt mijn pensioen? Dat weten we nu nog niet precies. Om u toch alvast zoveel mogelijk inzicht te geven, hebben we zes voorbeeldberekeningen gemaakt. De mensen over wie deze berekeningen gaan, bestaan niet echt. Let op: uw eigen situatie is anders, dus uw berekening zal ook anders zijn.

Voor meer informatie over deze voorbeeldberekeningen kijk op www.koopvaardij.nl/3stappen.

Voorbeeld pensioen

Eddy

30 jaar

Tweede stuurman

Jaarsalaris bruto: € 51.629

huidige regeling

Verwacht ouderdomspensioen

bruto per jaar vanaf de AOW-leeftijd

nieuwe regeling

Verwacht ouderdomspensioen

bruto per jaar vanaf de AOW-leeftijd

Eddy bouwt ook partnerpensioen op voor zijn vrouw Monique. Zij is hiermee verzekerd van een inkomen als Eddy voor zijn pensioendatum overlijdt.

Voorbeeld partnerpensioen

Monique

29 jaar

Verkoopmedewerker kledingzaak

huidige regeling

Verwacht ouderdomspensioen

bruto per jaar

nieuwe regeling

Verwacht ouderdomspensioen

bruto per jaar

Voorbeeld pensioen

Marianne

50 jaar

Scheepswerktuigkundige

Jaarsalaris bruto: € 63.220

huidige regeling

Verwacht ouderdomspensioen

bruto per jaar vanaf de AOW-leeftijd

nieuwe regeling

Verwacht ouderdomspensioen

bruto per jaar vanaf de AOW-leeftijd

Marianne bouwt ook partnerpensioen op voor haar man John. Hij is hiermee verzekerd van een inkomen als Marianne voor haar pensioendatum overlijdt.

Voorbeeld partnerpensioen

John

 54 jaar

Accountant

huidige regeling

Verwacht ouderdomspensioen

bruto per jaar

nieuwe regeling

Verwacht ouderdomspensioen

bruto per jaar

Voorbeeld pensioen

Tom

65 jaar

Kapitein

Jaarsalaris bruto: € 67.497 Geen parter

huidige regeling

Verwacht ouderdomspensioen

bruto per jaar vanaf de AOW-leeftijd

nieuwe regeling

Verwacht ouderdomspensioen

bruto per jaar vanaf de AOW-leeftijd

Voorbeeld pensioen

Joanna

40 jaar

Was zeevarende, is nu administratief medewerker Geen partner

huidige regeling

Verwacht ouderdomspensioen

bruto per jaar vanaf de AOW-leeftijd

nieuwe regeling

Verwacht ouderdomspensioen

bruto per jaar vanaf de AOW-leeftijd

Voorbeeld pensioen

Roberto

60 jaar

Was zeevarende, is nu elektricien

huidige regeling

Verwacht ouderdomspensioen

bruto per jaar vanaf de AOW-leeftijd

nieuwe regeling

Verwacht ouderdomspensioen

bruto per jaar vanaf de AOW-leeftijd

Roberto bouwde als zeevarende ook partnerpensioen op voor zijn vrouw Sofia. Zij is hiermee verzekerd van een inkomen als Roberto voor zijn pensioendatum overlijdt.

Voorbeeld partnerpensioen

Sofia

60 jaar

Huisarts

huidige regeling

Verwacht ouderdomspensioen

bruto per jaar

nieuwe regeling

Verwacht ouderdomspensioen

bruto per jaar

Voorbeeld pensioen*

Peter

85 jaar

Werkte 7 jaar als eerste stuurman

huidige regeling

Verwacht ouderdomspensioen

bruto per jaar

nieuwe regeling

Verwacht ouderdomspensioen

bruto per jaar

* Het uitkerende deel geldt ook voor nabestaanden

Peter bouwde als zeevarende ook partnerpensioen op voor zijn vrouw Emma.

Voorbeeld partnerpensioen

Emma

81 jaar

huidige regeling

Verwacht ouderdomspensioen

bruto per jaar

nieuwe regeling

Verwacht ouderdomspensioen

bruto per jaar

naar boven