> PENSIOENRAAD
<script>(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-WLWMZHX');</script>
Lid van de pensioenraad Rolf Holwerda:
‘We zijn zeer positief’
Doet het bestuur zijn werk goed? Wat kan beter? Daarover oordeelt en adviseert de pensioenraad. Rolf Holwerda is lid van die raad en blikt terug op 2022.
Bijna drie jaar geleden werd Rolf Holwerda gevraagd voor de pensioenraad. Hij vertegenwoordigt de werkgevers en geeft, samen met de andere leden, advies aan het bestuur van het pensioenfonds. Hoe het bestuur het heeft gedaan in 2022? Daar kan Rolf kort over zijn. “We zijn zeer positief. Het bestuur heeft goed geanticipeerd op de veranderingen in de rente. Door die veranderingen bleek het mogelijk om de pensioenen flink te verhogen. Dat is fantastisch voor de deelnemers.” De pensioenraad is ook positief over het streven van het bestuur om mee te gaan met maatschappelijke tendensen. “Bijvoorbeeld door maatschappelijk verantwoorder te beleggen.”
Duidelijkere communicatie Heeft de pensioenraad nog aanbevelingen voor het bestuur? Rolf denkt even na en zegt dan: “De communicatie van het pensioenfonds naar de deelnemers zou op sommige onderdelen duidelijker kunnen. Ik hoor bijvoorbeeld weleens van mensen die met pensioen gaan dat hun pensioenuitkering hoger is dan ze hadden verwacht. Dat is op zich natuurlijk prettig, maar als ze dat eerder hadden geweten, hadden ze misschien wel eerder met pensioen gekund.” Ook voor de oud-deelnemers mag er wat meer informatie komen. “Dit fonds heeft veel oud-deelnemers, het is belangrijk om aandacht te hebben voor die groep.”
Het nieuwe stelsel De pensioenraad heeft uiteraard veel aandacht voor het nieuwe pensioenstelsel. De raad houdt de grote lijnen in de gaten, maar let ook op specifieke onderwerpen. Het invaren bijvoorbeeld. Vakjargon voor de verdeling van die ene grote koopvaardij-pensioenpot over alle deelnemers, die straks ieder een eigen potje hebben. “Voor mensen tussen 40 en 50 jaar kan dat wellicht wat nadelig uitvallen, er wordt goed nagedacht hoe dat kan worden opgelost.” Nog een belangrijk onderwerp: het nabestaandenpensioen. “Dat moet goed worden verwerkt in het nieuwe stelsel. Als een deelnemer overlijdt, wil hij of zij de partner goed achterlaten.” Vooral bij de (bijna) gepensioneerden van nu speelt dat, omdat zij meestal een traditioneel inkomenspatroon hebben: de man vaart en verdient de kost, de vrouw werkt weinig of alleen als vrijwilliger. Begeleider Rolf is ronduit positief over de samenwerking met het bestuur. Omdat de pensioenraad in de overgang naar het nieuwe stelsel een zwaardere adviserende rol krijgt, heeft de raad meer kennis nodig. “Het bestuur heeft een begeleider aangesteld om ons te informeren. Heel goed dat het bestuur dat niet zelf doet, maar heeft gekozen voor een onafhankelijk persoon. Zo kunnen we het bestuur straks goed adviseren.” Ook over de communicatie met het bestuur is Rolf positief. “Heel open en prettig. We hebben vaak gezamenlijke vergaderingen of er komt iemand van het bestuur langs om informatie uit te wisselen. Dan weet je wat er aan beide kanten leeft en kun je met elkaar goed de vinger aan de pols houden.” ←
Over de pensioenraad
In de pensioenraad van Bpf Koopvaardij zitten twaalf vertegenwoordigers van (ex)werknemers, gepensioneerden en werkgevers. De raad beoordeelt het beleid en de beleidskeuzes van het bestuur en geeft advies over uiteenlopende onderwerpen.