<script>(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-WLWMZHX');</script>
Voldoende in kas
Als pensioenfonds moet je voldoende geld in kas hebben om de huidige én de toekomstige pensioenen te kunnen uitbetalen. Bij Bpf Koopvaardij is dat het geval. Wij zijn een solide fonds. Het afgelopen jaar behaalden we 14,4% rendement op onze beleggingen. Toch hebben we volgens de maatstaven van De Nederlandsche Bank (DNB) onvoldoende financiële reserves. Daarom moesten we begin dit jaar een herstelplan bij deze toezichthouder indienen. We leggen uit hoe het zit.
Wat houdt zo’n plan in?
Een herstelplan bevat vooral berekeningen. Hiermee laat je als pensioenfonds aan DNB zien hoe je binnen tien jaar je financiële situatie kunt verbeteren. In ons herstelplan gaan we er niet van uit dat daarvoor een premieverhoging of verlaging van de pensioenuitkering nodig is.
Waarom is een herstelplan nodig?
Omdat er in Nederland hoge eisen worden gesteld aan de financiële positie van de pensioenfondsen. In de kern gaat het om de beleidsdekkingsgraad van een fonds. Dit is de verhouding tussen het geld dat een fonds in huis heeft en het geld dat er nu en later aan pensioenuitkeringen uit gaat, gemiddeld over de afgelopen twaalf maanden. Is die verhouding 100%, dan heb je als fonds precies genoeg voor je pensioenverplichtingen. Maar dan ontbreekt een buffer. Voor als het een keer tegenzit.
Volg hier de actuele berichtgeving over onze dekkingsgraad: www.koopvaardij.nl/ dekkingsgraad.
Hoeveel moet de dekkingsgraad zijn?
Eind 2019 was onze beleidsdekkingsgraad over dat jaar 112,2%. Dat betekent dat je bij elke € 100 uit te keren pensioen (nu en later) € 12,20 overhoudt als buffer. Toch voldeden we hiermee niet aan de wettelijk vereiste dekkingsgraad van 112,6%. Geen groot verschil, maar toch. Een hogere dekkingsgraad is natuurlijk altijd beter. Bij 125% kun je bijvoorbeeld als fonds besluiten alle pensioenen volledig te laten meegroeien met de prijsinflatie. De historisch lage rentestand is in belangrijke mate de boosdoener. Hoe lager die rente, hoe meer geld pensioenfondsen in kas moeten hebben en hoe meer druk dat geeft op de dekkingsgraad. Zelfs goede beleggingsresultaten konden die situatie in het afgelopen jaar niet ongedaan maken.
Wat betekent het voor u?
Vooralsnog zijn er geen gevolgen voor uw premie of uw pensioen. Althans, zo keken wij ernaar voordat de coronacrisis uitbrak. Of deze crisis een grote impact op onze financiële positie zal hebben, is moeilijk te voorspellen. Het hangt er ook van af hoe snel de wereldeconomie zich herstelt. In ieder geval houdt ons bestuur de ontwikkelingen scherp in de gaten en past, als het nodig is, zijn beleid aan.←