> PENSIOENRAAD
<script>(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-WLWMZHX');</script>
Lid pensioenraad Constant Herfst:
‘Het fonds doet het goed, de dekkingsgraad is hoog’
De pensioenraad kijkt mee over de schouder van het bestuur. Doet het bestuur het goed? Wat kan beter? Daarover geeft de pensioenraad een oordeel of een advies. Constant Herfst blikt terug op 2021.
Drie jaar geleden werd Constant gevraagd door het bestuur van de Kapiteinsvereniging, waarvan hij lid is: zou je lid willen worden van de pensioenraad? Daar voelde Constant wel voor. Sindsdien beoordeelt en adviseert hij samen met de andere leden het bestuur van Bpf Koopvaardij. Hoe dat in 2021 functioneerde? Constant: “Het bestuur deed het uitstekend in 2021, net als in de jaren daarvoor. De pensioenraad is ontzettend tevreden. Het fonds doet het heel goed: de dekkingsgraad schommelt rond de 125%. Dat is hoog vergeleken met andere fondsen. We vinden verder dat het bestuur goed weet te communiceren met de mensen die zij bedienen. Vóór corona waren er door het hele land bijeenkomsten waar mensen werden bijgepraat en waar ze terecht konden met hun vragen. Dat werkte uitstekend, dus de raad heeft het bestuur aangespoord om die weer op te starten.” Duidelijke termen Een ander punt waar het bestuur goed op scoort, is: vertrouwen hebben in specialisten. “Beleggen is namelijk complexe materie. Het gevaar is dat je er met zijn allen op los gaat kakelen en dan achter je eigen gekakel aanloopt. Dat gebeurt niet binnen de Koopvaardij. Het bestuur geeft de kaders en uitgangspunten aan en laat het daarna over aan de kenners: zo willen we ons brood belegd hebben en het is aan jullie om dat broodje klaar te maken.”
Ook over de communicatie tussen het bestuur en de pensioenraad niets dan lof. “Wij zijn geen experts, dus we hebben het bestuur gevraagd om ons heel duidelijk te instrueren over wat er van ons wordt verwacht. Dat doen ze uitstekend, in duidelijke termen. En we mogen ze eindeloos alles vragen.” Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten, zoals het gebrek aan vrouwen in het bestuur én in de pensioenraad. “Ik weet dat 21 procent van alle deelnemers, voormalige deelnemers en pensioengerechtigden vrouw is. Dus ze zijn er wel. We moeten misschien wat meer moeite doen om hen te vinden.” Het nieuwe stelsel De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel volgt de pensioenraad op de voet. “Wij letten bijvoorbeeld op het nabestaandenpensioen. Zeevarenden zitten vaak in een traditionele situatie: man zit jarenlang op zee, vrouw voedt thuis de kinderen op, met daarnaast misschien wat werk. Als de man overlijdt, moet er voor de vrouw wel een goed pensioen zijn. Verder hebben zeevarenden vaak nevenactiviteiten als ze verlof hebben: in het bedrijf van hun kind, tijdelijk voor iemand een marktkraam waarnemen, werken aan een boekpublicatie. Je ziet dat dit vaak ook na de pensionering doorloopt. Daarvoor moet dus ruimte zijn in het nieuwe stelsel. We houden de vinger daarom goed aan de pols en hebben het bestuur gevraagd ons regelmatig bij te praten over de ontwikkelingen.” ←
Over de pensioenraad
In de pensioenraad van Bpf Koopvaardij zitten dertien vertegenwoordigers van (ex)werknemers, gepensioneerden en werkgevers. De raad beoordeelt het beleid en de beleidskeuzes van het bestuur en geeft advies over uiteenlopende onderwerpen.