> NIEUWE PENSIOENSTELSEL
Het nieuwe pensioenstelsel Er is de afgelopen jaren veel veranderd in onze samenleving. We worden steeds ouder. Er zijn minder werkenden en meer gepensioneerden. En we werken niet meer ons hele leven bij één werkgever. Daarom is er een nieuw pensioenstelsel nodig. Daarin zal het pensioen sneller omhoog gaan als het goed gaat met de economie. En het daalt als het economisch slechter gaat. Ook wordt het straks duidelijker hoeveel premie u inlegt en hoeveel pensioenvermogen u opbouwt. Meer over het nieuwe pensioenstelsel leest u op www.koopvaardij.nl/pensioenakkoord.
Op koers naar een nieuw pensioenstelsel
Pensioen saai? Niet in deze tijden. Er komt een nieuw pensioenstelsel. Tel daar de coronacrisis bij op, die voor onzekerheid zorgt op de financiële markten. Voor Remko Kloos, voorzitter van Bpf Koopvaardij, is er veel werk aan de winkel.
De voorzittershamer heeft Remko Kloos nog niet zo lang in handen: sinds april 2020. Inderdaad, hij startte midden in de eerste lockdown. “Dat was wel een vuurdoop, ja. De aandelenkoersen kelderden dramatisch. Daardoor kwam onze dekkingsgraad in gevaar. We hebben direct maatregelen genomen. Zo bleef de schade beperkt. Al met al denk ik dat we het goed hebben gedaan.” Toch is de spreekwoordelijke haven nog niet in zicht, vindt Remko. “De situatie rondom de coronacrisis blijft onzeker. Komt er nog een golf? Hoe gaat het met vaccineren? De glazen bol is heel troebel. Daarom voeren we een behoudend beleid: geen gekke sprongen, geen grote risico’s.” De actuele dekkingsgraad schommelt rond de 115%. Goed nieuws, vindt Remko. Want, zo zegt hij, het pensioenfonds is er voor de deelnemers. “Daar doen we het voor, we beheren voor hen miljarden euro’s pensioengeld. Dat is een enorme verantwoordelijkheid.” Naar een nieuw stelsel Een ander belangrijk onderwerp op het to-do-lijstje van Remko is het nieuwe pensioenstelsel. Er is een akkoord op hoofdlijnen (zie kader). Dit akkoord wordt nu vertaald in allerlei wet- en regelgeving. Waarschijnlijk is het wetgevingsproces eind 2022 klaar. Ondertussen kan het pensioenfonds aan de slag voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Bij dat proces, dat een aantal jaar zal duren, zijn veel partijen betrokken. Complex dus, want hoe kom je uiteindelijk uit bij een nieuwe pensioenregeling die past in dit nieuwe stelsel? Remko: “We hebben een uitgebreide planning gemaakt om te zorgen dat we op tijd bij het einddoel zijn. Het bestaat uit een aantal fases. We beginnen met inventariseren. Waar staan we nu? Wat zijn de doelen en wensen van alle belanghebbenden, waaronder onze deelnemers? En zijn er showstoppers: situaties waarin we niet verder kunnen?” Onderhandelen De volgende stappen zijn de analyse- en besluitfasen. Daarin zijn de sociale partners aan de beurt. Zij stellen de inhoud van een nieuwe pensioenregeling vast. “De vakbonden en de werkgeversorganisaties zullen met elkaar onderhandelen over de nieuwe pensioenregeling. Ze hebben misschien andere voorkeuren over de inhoud daarvan, dus dat zullen stevige gesprekken zijn, verwacht ik. Het is onze taak om hen daarin te ondersteunen. We zullen veel kennis en informatie aan hen geven. Dan kunnen ze een beslissing nemen op basis van feiten en niet op basis van emotie. Verder hebben ze vast veel vragen, zoals: wat zijn de financiële gevolgen van pensioenregeling A of van beslissing B? Wij zullen dat allemaal voor hen doorrekenen.”
<script>(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-WLWMZHX');</script>