> PENSIOENRAAD
<script>(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-WLWMZHX');</script>
Voorzitter van de pensioenraad Martijn Mobach:
“Ons pensioenfonds is gezond”
Hoe functioneert het bestuur? Welke beslissingen neemt het? En waarom? Daarover geeft de pensioenraad een oordeel of een advies. Pensioenraadvoorzitter Martijn Mobach blikt terug op 2020.
“We kijken met een frisse blik naar de prestaties van ons fonds en naar het beleid van ons bestuur”, zegt Martijn. “In feite zijn we leken. Getrainde leken weliswaar, maar die onbevangenheid is ons voordeel. Alles is bespreekbaar, domme vragen bestaan niet.” Met een frisse blik heeft de pensioenraad gekeken naar de prestaties in 2020. “Die hebben we getoetst aan een tiental normen: voldoen ze daaraan? We zijn heel erg positief. Het beleid van het bestuur is zeer goed, het bestuur is kundig, het zorgt voor een evenwichtige verdeling van de belangen van de verschillende deelnemersgroepen en het informeert ons goed.” Twee dingen Niets dan lof dus? Nou vooruit, twee kleine kanttekeningen dan. De eerste: er zitten te weinig vrouwen en te weinig jonge mensen in het bestuur. “Dat is lastig op te lossen, want er werken nu eenmaal veel meer mannen in de koopvaardij. En jongeren zijn moeilijk te mobiliseren.” De tweede kanttekening is het ICT-systeem van MN, de organisatie die de pensioenen administreert. “Dat systeem moet vernieuwd en dat vlot nog niet erg. Geen acuut probleem, maar we houden dat wel scherp in de gaten.”
Efficiënte machine Over de grote lijnen zijn Martijn en zijn mede-raadsleden dus zeer positief. Het fonds staat er dan ook goed voor. “We hebben een gezond fonds: onze dekkingsgraad lag in de afgelopen maanden steeds boven de 110%. Dat is helaas nog niet voldoende om de pensioenen te indexeren met de volledige prijsinflatie. Maar het fonds is en blijft een bewezen efficiënte en betrouwbare machine. Van elke euro pensioen die je krijgt, nu of later, heb je maar zo’n 30 eurocent zelf ingelegd. De andere 70 eurocent is rendement op de beleggingen. Die resultaten kunnen we alleen halen omdat we met zoveel zijn.” Nieuwe stelsel Martijn is nu een jaar voorzitter van de pensioenraad. Met veel plezier, zo zegt hij. “Ik vind het interessante materie. Afgelopen jaar hebben we geprobeerd efficiënter te vergaderen. Zo bespreken we sommige onderwerpen eerst voor in een klein team. Het resultaat daarvan bespreken we met de hele pensioenraad: klap erop en klaar.” De komende jaren staan in het teken van het nieuwe pensioenstelsel. Dat wordt een spannende periode, vindt Martijn. “De pensioenraad heeft in dat traject een versterkt adviesrecht. We zullen de keuzes dan ook kritisch volgen. Het doel is dat het nieuwe stelsel wat flexibeler wordt en beter inspeelt op individuele wensen. Ik kijk ernaar uit, maar tegelijk is de druk best hoog. We moeten met elkaar afspraken maken voor de komende decennia.”
Over de pensioenraad
In de pensioenraad van Bpf Koopvaardij zitten dertien vertegenwoordigers van (ex-)werknemers, gepensioneerden en werkgevers. De raad beoordeelt het beleid van het bestuur, geeft advies en denkt mee over beleidskeuzes.